torsdag 5 juni 2014

Starcrossed: Helena


Helena

Jag har läst boken Helena. Det är den första boken i serien starcrossed. Författaren heter Josephine Angelini. Den har 506 sidor. Den var alltså ganska tjock men när man väl var inne i boken läste man riktigt snabbt. Det är en fantasy bok men samtidigt är den väldigt verklig. Boken utspelar sig i nutid men det är också många berättelser och kopplingar från antiken. Jag fattar det som att den inte utspelar sig under så lång tid, kanske runt 2 månader.

Helena bor på den lilla ön Nantucket med sin pappa Jerry. Hon går på gymnasiet och umgås alltid med sin barndomsvän Claire. Helena är väldigt blyg. En dag får de reda på att en stor familj ska flytta till ön. De kallas familjen Delos. Så fort hon ser någon i familjen Delos får hon blodiga mardrömmar och syner. Det är bara hon och familjen Delos som ser dem. Dessutom hatar de varandra fastän de aldrig har träffats tidigare. Redan innan Helena träffade de visste hon att hon inte gillade dem. Så fort hon såg Lucas, en av sönerna i familjen Delos, kände hon väldigt mycket hat och försökte döda honom utan någon anledning. Han verkar dock mycket mer sansad än henne som om han visste att detta skulle inträffa. Det var inte bara honom hon hatade, varje gång hon var i närheten av någon i deras familj kände hon starkt hat. Det visar sig att hon är en halvgud. Det är anledningen till att hon är så vacker och stark. Familjen Delos är också halvgudar och ska vägleda Helena och hjälpa henne att kunna använda sina krafter. Hon är nämligen den sista halvguden i det släktet och om hon dör blir det fruktansvärda konsekvenser…

Huvudpersonen heter Helena. Hon är sjutton år och väldigt lång, stark och vacker och hon springer snabbare än någon annan på skolan men hon är väldigt blyg. Varje gång hon drar till sig uppmärksamhet börjar det krampa i magen. Hon är också väldigt rädd för vatten för hon var nära att drunkna en gång. Hon har i hela sitt liv bott på en liten ö som kallas Nantucket där alla känner alla. Hon bor där med sin pappa Jerry. Hennes mamma försvann när Helena var liten. I början är hon en helt normal tjej som bara var extremt vacker och begåvad. På bara några dagar har hennes liv förändrats helt och hon får reda på att hon är en halvgud.

Jerry är ensam pappa till Helena och han är lite osäker på hur han ska uppfostra henne eftersom hon är en tjej. Han gör ändå så gott han kan och är en riktigt bra pappa. Han blir orolig för Helena när hon inte är hemma så mycket och hon förändras väldigt mycket men kan inte berätta vad det är som händer. Han försöker ändå inte vara för mycket på och låta henne leva sitt liv.

Lucas är en av sönerna i familjen Delos. Även han och hans familj är extremt starka och snygga. Första gången han såg Helena försökte hon döda honom men han reagerade inte så mycket, han var beredd på det. Senare i boken räddar Lucas Helenas liv och då hatar de inte varandra längre. De blir sedan kära i varandra och kan inte hålla sig ifrån varandra. Dock kan de absolut inte vara ihop. Anledningen får man veta i slutet av boken.

Allting utspelar sig på ön Nantucket. Ön är väldigt liten och alla känner alla. Det mesta är i familjen Delos hus. Det är ett stort, lyxigt hus som ligger precis vid stranden.


Jag tror att budskapet är att man inte ska ge upp. Helena och Lucas kan inte vara ihop men de kan inte heller hålla sig ifrån varandra. Därför kämpar de för att komma på ett sätt att vara tillsammans utan att något händer. Dessutom tvingas Helena träna upp sina krafter hela tiden. Om hon bara skulle ge upp ,som hon nästan gjorde när hon inte fick vara med Lucas, så hade hon aldrig överlevt. Dessutom ska man vara tacksam för vad man har och vad andra gör för en. Familjen Delos brukar alltid övervaka Helena undernatten och se till så att hon inte blir attackerad men hon uppskattar det inte. Men gör de inte det är det väldigt stor chans att hon dör, hon behöver dem.

Josephine Angelini är författaren av serien Starcrossed. Hon är född 1975 i Massachusetts som ligger i USA. Hon är det yngsta syskonet av 8 barn. Hennes mamma trodde att hon skulle få en son som hon skulle döpa till Joseph men när det blev en flicka fick hon istället heta Josephine. Hon studerade grekisk mytologi och tragiska hjältar i New York University. Det är antagligen därför hon skrev om grekisk mytologi. Nu bor hon i Los Angeles i Kalifornien med sin man Juan Alberto som är manusförfattare. Starcrossed skrevs i 8 månader men det tog ett år innan hon släppte den. Ett år senare släppte hon den andra delen i trilogin och runt 10 månader senare släpptes den tredje boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar