torsdag 5 juni 2014

Beautiful Creatures Bok 1


Jag har läst boken Beautiful Creatures bok 1 av författaren Kami Garcia och Margaret Stohl. Det är en rätt tjock bok men verkligen värd att läsa. Boken är 520 sidor tjock.

Innehållsbeskrivning:
Boken handlar om en kille som heter Ethan som bor i det lilla samhället Gatlin där ingenting brukar hända. Så det ända Ethan vill är att gå färdigt high school och flytta bort från Gatlin. Men en dag visar det sig att en ny tjej ska börja i klassen som heter Lena. Ethan och Lena verkar ha något slags samband och Ethan blir väldigt intresserad utav henne. Så Ethan och Lena blir allt mer vänner och sedan en dag så hittar de en amulett tillsammans som gör att de kan se tillbaka i tiden. Detta tycker Ethan är jättekonstigt men det visar sig att det är rätt vanligt med magiska saker jämfört med vad han tror. För han får reda på att Lena inte är en vanlig tjej utan en besvärjarflicka. Och en besvärjare är en person som har magiskakrafter.
Men Lena vill inte vara en besvärjare utan en vanlig tonårstjej för att på hennes sextonårsdag som börjar sig kommer hon bli ”tagen”. Alltså då blir hon antingen en god eller en ond besvärjare och hon kan inte göra någonting åt valet som händer.
Så tillsammans väntar Ethan och Lena på hennes sextonårsdag för att se vad som kommer att hända. Men det som händer hade dem inte riktigt räknat med.
Under tiden Ethan och Lena kämpar och för försöker hitta en lösning emot ”tagandet”. Får de också kämpa emot eleverna som mobbar Lena och alla andra i Gatlin som har massa fördomar emot Lena.

Det händer väldigt mycket i boken hela tiden. Så den är inte uttråkande men den stora händelsen som man verkligen längtar att få reda på kommer i mitten och i slutet i boken. Men man kan säga att författaren bygger upp spänningen innan så att den händelsen ska bli så bra som den är. Så jag tycker boken är jättebra.
Boken utspelar sig under 2000-talet tror jag för att de har hyfsat moderna mobiler och bilar, och när de går på skolbalen så verkar musikstilen och klädstilarna som beskrivs stämma rätt bra överens på de stilar som finns under 2000-talet.

Beautiful Creatures som titeln är på boken betyder på svenska vackra varelser. Och det talar väldigt mycket om boken för den handlar om besvärjare och hur en människa blir kär i en sådan. Och sedan ska den väl tala om hur unika och häftiga besvärjare verkligen är.

Personbeskrivning:
Ethan är en av huvudpersonerna i boken. Jag skulle beskriva honom som den perfekta pojkvännen. För han verkar vara väldigt snygg. För han är enligt mig blond, lång och hyfsat vältränad för att han spelar basket i skolans basketlag. Men han har inte bara utseendet med sig utan han är också väldigt härlig som person. Därför han är väldigt snäll och omtänksam. För han blir ju kär i Lena och han får stå ut med mycket för nästan alla i klassen mobbar och är elaka mot Lena. Men inte han för han börjar säga emot dem och försvara Lena. Det tycker jag är väldigt sött för att det är lätt att göra som alla andra för man är rädd att man själv ska bli mobbad. Men Ethan är så kär att han struntar i alla andra och försvarar Lena och börjar umgås med henne.

Lena är den andra huvudpersonen i boken. Hon är inte den ”vanliga” tonårstjejen utan hon är väldigt speciell både i sin personlighet och hennes stil. Hon är normallång, smal och långt lockigt brunt hår. Sedan är hon lite blekare i huden.  Så Lena har ett väldigt fångande utseende. Det som förstärker henne är hennes klädstil också för hon har ofta lite slitna och väldigt vardagliga kläder och alltid hennes svarta converses. För hon har alltid sin egen stil och ändrar inte den bara för att passa in utan hon är sig själv. Hon försöker att inte bry sig om vad andra tycker om henne och hon är bra på det. Men som alla andra tvivlar man ibland på sig själv och det ända hon vill är att vara en vanlig tonårstjej än en besvärjare. Men hon bryr sig mycket om sin familj och sina vänner mer än sig själv. Hon skulle kunna göra vad som helst för dem.

Amma är en envis liten gammal tant som är väldigt sträng av sig. Men hon skulle göra allt för Ethan och hans pappa för att det är hon som har uppfostrat dem. Man kan säga att hon är en extra mamma till Ethan och hans pappa. För det är nämligen så att Ethans mamma dog i en bilolycka.
Amma är väldigt vidskeplig av sig och hon är ett stort mysterium bara hon. Det visar sig att hon verkligen är ett mysterium och att hon gör vad som helst för Ethan. Så egentligen är hon väldigt snäll och dessutom bäst på att laga härliga pajer och mat.

Macon är en man i ca 50-årsåldern och är väldigt strikt. Han bär alltid kostym och håret är perfekt gjort. För det är Macon, typ perfekt. Han är väldigt modig och väldigt omtänksam och gör vad som helst för Lena. För Macon är nämligen Lenas morbror och han hjälper henne att förbereda sig inför ”tagandet”. Så Macon är också en besvärjare men han är ännu lite mer mystisk för han har fler hemlighet som ingen vet om.

Ethan och Lena är först bara vänner men sedan blir de tillsammans. Både Ethan och Lena förändras mycket när de blir tillsammans för då känner de sig starkare tillsammans och de orkar stå emot alla elever som är taskiga emot Lena. Sedan lär de sig båda att de gör vad som helst för den andra t.ex. så skolkar Ethan med Lena ändå om han inte är den typen och skulle fått stryk utav Amma. För Amma är ju Ethans extra mamma och lever och tar hand om honom och hans pappa. Ethan och Amma är väldigt goda vänner och ställer upp för varandra väldigt ofta.
Man kan säga att den sorts relation Ethan och Amma har, har också Lena fast med Macon. För han är hennes stöttepelare och han hjälper och tar hand om henne. Precis som Amma gör fast med Ethan.

Dessa upplever jag som de viktigaste personerna i boken för att de är dessa som känns mest verkliga för mig också. Bara för att författaren har skapat så tydlig bild av hur personerna ser ut och hur deras personlighet är och hur de beter sig. Sedan är deras roller väldigt tydliga så då blir det lättare att se dem som verkliga personer. För Ethan och Lena är ju huvudpersonerna men Lena är det stora problemet medan Ethan är pojkvännen som har råkat komma in i en stor röra som han inte är riktigt medveten om. Men han gör allt för Lena. Medan Amma och Macon är deras stöttepelare och deras hjälpredor som försöker hjälpa dem med problemet fast Lena och Ethan vet inte riktigt om detta.

Miljöskildring:
Hela händelsen alltså hela boken utspelar sig i det lilla samhället Gatlin som ligger i södra USA. Det är ett väldigt litet samhälle där alla känner alla och ingen ändrar fördomar om varandra. Alltså en riktig håla.
Mycket utav boken utspelar sig på Gatlins high school. Det är en hyfsad normalskola. Med stora vita korridorer och vita klassrum. Sedan utanför skolan är det en stor parkering och såklart basketplanen. Sedan utspelar den sig mycket i Ethans hem som är en liten villa i samhället som inte är så speciell. Sedan såklart Lenas hem som är Ravenwood. Ett stort slottsliknandehus som är väldigt gammalt och spökaktigt. Inne i huset som ett slott för det är stora murade väggar med stora korridorer och höga trappor. Sedan är allt väldigt flott och fint. Jämte Ravenwood ligger också en gammal ruin som kallas för Greenbrier som är ett väldigt fint ställe med mycket fin natur. Det stället blir Ethan och Lenas hemliga ställe som de gör till sitt.

Det stället jag minns bäst är Greenbrier för att författaren beskriver platsen väldigt fin och man får en helt klar bild hur den ser ut med lite för högt gräs och alla citronträd och rosmarin som skapar en ljuvlig doft på den här platsen. Sedan de små murarna som har massa klängväxter på sig som har växt fast. Den här platsen skapar ro för mig och den känns bara underbar. Det är det som gör att jag minns den.

Budskap:
Jag tror författarna har skrivit den här boken för att de vill ge oss ungdomar en bra, spännande berättelse. Men jag tror också att med hjälp av boken kan de förmedla budskap till oss ungdomar och jag tror att författarna tycker det är viktigt.

Budskapet i boken tycker jag är väldigt tydligt och jag tror budskapet är att det är bra att vara unik och inte som alla andra. Sedan också att man ska våga vara sig själv och inte behöva bli mobbad. För t.ex. i boken så är bokens titel vackra varelser och det betyder ju att ändå om Lena och hennes familj är besvärjare så är de fortfarande unika och vackra och speciella. Sedan är ju Lena sig själv och står emot mycket när hon blir mobbad.
Ett annat budskap i boken är nog att kärleken är väldigt stark och tillsammans är man starkare och kan övervinna allt. För Lena och Ethan blir ju kär och blir tillsammans, fast egentligen kan de inte vara tillsammans för att det är farlig för en människa att vara det. Men de struntar i det och hjälper varandra i olika situationer. Och det visar sig faktisk att kärleken övervinner allt.

Författarna:
Kami Garcia:
Hon är en amerikansk författare som är född 25 mars 1972. Hon är sedan född och uppvuxen i Washington D.C. Hon jobbar då som författare och har också jobbat som lärare. Kami har skrivit tillsammans med Margaret serien Beautiful Creaturs alltså ca 3-4 böcker. Den första boken kom ut 2009 och sedan har det löpt på. Hon skriver fantasy böcker men också lite science fiction och äventyrsnoveller.

Margaret Stohl:
Hon är också en amerikans författare och har tillsammans med Kami skrivit serien Beautiful Creatures men har också på egen hand skrivit serien Icons. Men hon jobbar inte bara som författare utan hon jobbar i tv-spelsbranschen också.
Margaret är född 1967 i Pasadena i California och fyller i år 47.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar