fredag 6 juni 2014

Berövad


Boken handlar om Angie som är en tonåring i USA. När hon var tretton år var hon på ett läger med sina scoutvänner. En morgon försvann hon spårlöst och dem började leta efter henne. Tre år senare stod hon vid dörren hem till sina föräldrar och kommer inte ihåg någonting från dem åren hon var försvunnen. Läkaren kommer fram till att Angie har flera alter egon i huvudet. Det betyder att det finns flera ”personer eller personligheter” i huvudet. Det gör så att hon blir som en helt annan människa ibland för att ett alter ego tar över. Hon kommer inte ihåg någonting för att hennes alter egon har tagit över när det har varit svåra situationer. Det finns inte så mycket för polisen att göra för Angie kommer inte ihåg vad som har hänt och det finns inga spår eller någon som har sett någonting. Den ända lösningen för att dem ska hitta vem som gjorde det är att Angie själv ska försöka komma ihåg vad som har hänt och få hjälp av en psykolog för att få fram vad som har hänt. Lite då och lite då får hon brev av sina alter egon som det står olika situationer vad som har hänt.


Boken heter berövad och det har med att Angie blir bortrövad och inte kommer ihåg något ifrån det. Berövad betyder att någon blir borta eller om man mister något och hennes föräldrar mister Angie.

Hon bortfördes när hon var tretton år och kom tillbaka tre år senare då hon var sexton år. Det är den stora händelsen i boken.

Angie är huvudpersonen som försvann. Hon var en helt vanlig tonåring som gillade att vara med sina kompisar och vara scout. När hon kom tillbaka så förändrades hon. Hon skaffade nya vänner och hon var inte en scout längre. Angie är en lugn och stabil tjej som inte vill märkas. Hon är inte den så tjejig av sig utan är mer åt det tuffa hållet. Angie har mörkbrunt, halvlångt hår och en smal kroppsbyggnad.

Angies pappa är en tystlåten person som är väldigt orolig över hans dotters situation. Han vill inte att det ska hända något med Angie. Hennes pappa vill ha kontroll över Angies behandlingar och han är rädd att något ska gå fel.
Angies mamma är mycket glad att Angie är hemma igen. Under tiden Angie var borta blev hon gravid. Angie blir mycket arg över detta och hon säger att hennes föräldrar gav upp hoppet om att hon skulle komma hem. Angies mamma är mycket överbeskyddande och hon vill att Angie ska må så bra som möjligt.

Angie är inte så nära med hennes pappa efter vad som har hänt för han vet inte riktigt vad han ska göra. Angies mamma pratar mer med Angie och dem har en bättre relation till varandra. Angies mamma och pappa är väldigt nära varandra även under omständigheterna.

Ja det har hon gjort. Hon har beskrivit dem som vanliga föräldrar skulle reagera och det verkade trovärdigt när man läste boken.

Jag tycker att man inte får lära känna pappan och mamman så bra, jag skulle vilja veta mer om dem. Sen så får man inte veta jättemycket om Angie heller så hon kunde beskriva dem mer.
När Angie är bortförd så utspelar det sig i skogen och ingen vet vilken skog och vart det utspelar sig. Nästan hela boken utspelar sig i vardagen, i Angies hem, i skolan och hos psykologen.
Det jag minns bäst är stugan där Angie var i dem tre åren hon var försvunnen. För att författaren beskrev det väldigt noga och detaljerat.
Det var en stor och tät skog som stugan ligger i. Stugan är liten och har små rum i sig. Rummen är mörka och kalla, det finns ett litet kök i ett av rummen som Angie var fastbunden i. Det var ett litet bord i köket som var deras matbord. Det fanns ett litet sovrum som det var en stor säng i, det fanns inte så mycket annat i sovrummet. Stugan var så liten att det inte fanns så mycket mer.

 Jag tror att författaren skrev den här boken för att visa att detta kan hända i verkligheten och hur man ska bete sig och vad man ska göra under sådana situationer. Detta är verkligen fruktansvärt och allvarlig och det är bra att hon tar upp sådana saker för det händer bland oss.

Att man inte ska våldta någon för det kan få så många fruktansvärda följder och det påverkar inte bara en person utan det påverkar flera personer. Man ska ta sitt ansvar och inte vara rädd att berätta vad som har hänt för en som man litar på. När det händer något sådant så ska man sätta sig själv först och inte tänka på någon annan.

Jag tycker att budskapet framgår tydligt, för att man får veta vad som händer när Angie håller inne allt som händer och vilka följder det blir.    

Av: Linn 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar