torsdag 5 juni 2014

Beautiful Creatures bok 2


Jag har läst boken Beautiful Creatures bok 2 som är skriven Kami Garcia och Margaret Stohl.

Innehållsbeskrivning:
Boken handlar om Ethans och Lenas mystiska förhållande. Lena är en besvärjare och träffade Ethan i första boken. I bok 2 handlar det om hur Lena har klarat av sin sextonde födelsedag ”tagandet” och ska nu klara av livet efter detta. Livet har förändrats mycket sedan Lenas sextonde födelsedag och Lenas och Ethans förhållande börjar sättas på spel. För att på Lenas sextonde Födelsedag alltså ”tagandet” fick Lena reda på att hennes sjuttonde födelsedag kommer det verkliga tagandet och hon blir antingen ljus eller mörk. Då börjar Lena göra en massa konstiga saker då hon tror att hon är ond och är på väg i fel riktning. Men detta vill inte Ethan så att han gör allt för att sätta stopp på detta.
Lena börjar glida ifrån sitt vanliga liv mer och mer och hon börjar gå till sin onda kusin Ridley för att på tips. Men det slutar med att hon blir mer och mer ond och hon börjar klä sig annorlunda och Ethan känner inte igen henne. Ethan gör verkligen allt för att få henne på bättre spår igen men misstag i bok 1 gör att hon tror att hon är ond. När hon tror att hon är ond vill hon inte umgås med Ethan och de andra hon umgicks med förut för att hon tror att hon kommer att skada dem. Detta gör att Ethan och Lena glider ifrån varandra och Ethan vill att allting ska bli som det var förut.

Beautiful Creatures betyder ungefär på svenska Vackra Varelser och det stämmer in på boken för att den handlar om besvärjare och varelser som vi inte har idag och boken handlar om hur bra de är och hur en människa kan leva tillsammans med en besvärjare.

Boken utspelar sig under cirka ett år och det bygger upp händelserna hela tiden tillexempel tills hennes sjuttonde födelsedag och det tycker jag är spännande. Jag tror att det spelar sig runt 2013 eller liknande. För att det liknar rätt mycket nu men jag tror att det är något år bakåt.  

Personbeskrivning:
De viktigaste personerna i Beautiful Creatures bok 2 tycker jag är Ethan, Link, Lena, Amma, Liv och Macon.

Ethan är en av de två huvudpersonerna och han är snäll, rolig och omtänksam. Han bryr sig inte speciellt mycket vad andra personer tycker om honom och han gör allt för sin familj och sina vänner. Han är tillsammans med den andra huvudpersonen som är Lena och Ethan gör allt för Lena. Lena är en besvärjare hon är snäll, unik, omtänksam och hon är rolig. Lena gör allting för att inte skada sin familj och sina vänner och hon kan också göra allting för Ethan. Lena bor hos sin morbror Macon. Macon är en äldre besvärjare som är snäll, beskyddande och omtänksam. Han försöker göra så att Lena väljer den goda sidan och inte blir ond. Amma är Ethans extra mamma, för att Ethans mamma har dött och Amma har alltid tagit hand om Ethan och hans pappa. Amma är en kort dam med kort stubin och hon har mysterier bakom sig. Men hon är nog ändå den snällaste personen som finns. Hon skulle göra allting för Ethan. Hon bakar dessutom jätte god mat, det tycker i alla fall Link som är Ethans bästa kompis. Det har varit bästa kompisar ända sen de var små. Lin är väldigt snäll och rolig med sin torra humor. Han får alltid folk på gott humör och även han skulle göra allting för Ethan. Liv jobbar på ett bibliotek i staden där de bor. Hon är en person som är lärling av personer i tunnlarna som är magiska genvägar till olika personer. Hon tar stor del i bok 2 då hjälper Ethan väldigt mycket genom att hjälpa Lena. Hon är glad, snäll, rolig och omtänksam och hon kan offra allt.

Personerna i boken ändras väldigt mycket allihop men på olika sätt. Jag tycker att författarna har skrivit om alla dessa personer på ett väldigt bra sätt och jag tycker att det är intressant att läsa om hur de förändras.

Miljöskildring: 
Händelserna i boken utspelar sig på olika ställen hela tiden men mest i Gatlin i USA där de bor. Det känns som att platserna där de befinner sig är sunkiga och inte speciellt moderna. Men på något sätt känns det ändå som att det är ett år bakåt. Jag tycker att jag minns miljöbeskrivningen från Lenas rum mest. För att där förklarade författarna väldigt noggrant och man kunde absolut se rummet framför sig. Man kunde alltså få en klar bild framför sig.

Budskap:
Jag tror att budskapet i boken är att man inte ska bry sig om vad andra tycker utan man ska göra vad som man tycker är bäst själv. Jag tror även att ett annat budskap är att kärlek övervinner allt. Jag tror att det är detta som författarna vill säga till sina läsare. För att det handlar ju mycket om att Ethan och Lena egentligen inte kan vara med varandra men de försöker få det att gå runt ändå för att de gillar varandra så mycket. Tillexempel så var det många i skolan som slutade umgås med Ethan för att han blev ihop med Lena. Men Ethan brydde ju sig inte om detta för att han ville ju umgås med Lena.

Författarna:
Kami Garcia:
Kami Garcia växte upp i Washington DC. Hon är född 1972 och är alltså 42 år gammal. Hon har skrivit hela serien i Beautiful Creatures tillsammans med Margaret Stohl.

Margaret Stohl:
Margaret Stohl är född i Pasadena i Kalifornien och är född 1967. Hon har skrivit hela serien i Beautiful Creatures tillsammans med Kami Garcia. 

Av: Emelie Andersson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar