torsdag 5 juni 2014

”Eviga glömskans allé” Av Ritta

Handling:
Boken handlar om 16 åriga Alexa som har bott ensam med sin mamma en längre tid och är van vid att klara sig själv. När hennes mamma åker på volontärarbete i Afrika och hennes ända och bästa vän flyttat förändras allt. Sen träffar hon sin drömprins Rasmus som hon verkligen gillar och han verkar faktiskt gilla henne tillbaks.
Men i samma veva avslöjar mormor, som är Alexas klippa i vid den här tiden en mörk familjehemlighet. När Alexa sedan läser om brutala rån på åldringar, så känns inte ens mormors strandvilla så speciellt trygg längre. Alexa får känslan av att någon smyger runt i trädgården, och ibland till och med inne i huset. Snart slits hon mellan den pirrande förälskelsen i Rasmus och ansvaret för mormor.

Titeln:
Där Alexas mormor bor finns det en väldigt stor allé och mormor börjar glömma bort saker, som hon aldrig har gjort förut. Hon blir liksom mini senil när hon blir äldre och detta förvillar Alexa väldigt mycket.

När börjar det hända saker?
Jag tycker det tog lite för lång tid innan det hände något så man ville läsa mer för den var så spännande. Kommer inte ihåg exakt hur många sidor det var men det var nog 80-110 sidor och då blev jag motiverad för att läsa mer.


De viktigaste personerna i boken:
Det är givetvis Alexa som är viktigast, hon är med i alla handlingarna på något sätt. Man ser det från hennes perspektiv.
Hon är som sagt 16 år och är ingen typisk 16 åring, hon är lite tillbakadragen och har inte så många vänner och festar aldrig, har aldrig gjort det heller. Hon är inte mobbad på något sätt, bara lite utanför, ingen att vara med på rasten som tuffa Amanda har.
Alexa börjar festa när Amanda kommer in i bilden för hon är motsatsen till vad Alexa är. Amanda är en populär tjej som har många vänner, hon har rollen som ”the boss”. Hon har väldigt mycket respekt och en ännu tuffare pojkvän och han är ingen pojkvän man vill ha för han är väldigt kaxig och biffig. Jag ser han som en typisk kriminell kille, som vågar göra allt och tror han är cool, men han är väldigt korkad lik som Amanda.

Amanda är som sagt en väldigt populär tjej och blir Alexas nya bästis och hon känns inte riktigt trovärdig, man ska nog akta sig för en sådan som henne.

Sen har vi Mormor och även Rasmus som är Alexas pojkvän som är rätt så indragna i det hela. Mormor är runt 80 år och är väldigt pigg och bor i ett stort hur och lagar egen mat och allt sådant men sen händer det något som förändrar henne. Hon börjar glömma saker, mini senil kan man säga och detta påverkar givetvis Alexa otroligt mycket eftersom hon är hennes extramamma nu när hennes riktiga mamma är i Afrika.

Rasmus är Alexas pojkvän och är där för henne hela tiden, han har alltid tid för henne och är väldigt bra helt enkelt. Han förändrar Alexas liv på ett väldigt positivt sätt och räddar till och med hennes liv en gång.

Jag tycker Ritta har lyckats väldigt bra med att göra dom trovärdiga så dom känns verkliga. Te.x när Alexa träffar Rasmus är hon sådär som man är när man är kär, allt känns bra och inget kan stoppa oss nu liksom, det skriver hon väldigt bra för det känns trovärdigt.

Miljön:

Var utspelar sig händelserna?

 De händelser som är spännande händer framför allt hos Mormor, för hon hamnar på sjukhuset i några veckar och då händer det väldigt mycket spännande i det huset. Mycket händer även i Alexas lägenhet för den är också tom när hennes mamma är bortrest den månaden. Amanda och hennes kille ställer till mycket problem och det händer oftast när Amanda och Alexa är ensamma, vilket dom är väldigt mycket.


Varför jag tror hon skrev denna bok:

Jag tror hon skrev den för att få en spännande bok som man fastnar i, en sådan bok många vill skriva men det blir aldrig någon bra. Den här boken fastnade jag inte så mycket i, men det var ändå en lyckad bok tycker jag.

Alexa är bara 16 år och bor ensam hemma i 1 månad och det är inte helt lätt kan jag tänka mig. Sen blir hon även tvungen att ta hand om sin sjuka mormor och hennes stora hus.
Det ha lite med hennes egen barndom att göra, kanske fick hon vara ensam hemma mycket. Kanske jobbar pappan mycket för att försörja familjen och mamman kanske blir sjuk och till och med dör och då är det lite samma sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar