söndag 1 juni 2014

Bokredovisning: Berövad

Angie har varit spårlöst försvunnen i tre år, förmodligen avliden.  Tre år senare kommer Angie hem igen. Hon minns inget av vad som hänt eller vart hon har varit. En stor utredning påbörjas där kriminaltekniker, psykologer och andra människor är inblandade. Till en början trodde man att Angie drabbats av posttraumatiskt stressyndrom, vilket innebär att man till en början glömmer hemska saker man varit med om. Men det var fel. Efter flera oförklarliga händelser och samtal med psykolog hittar man flera ovetande alter egon.
Det blir Angies uppgift att lösa alla gåtor kring hennes förlorade tid och hur alla hennes ärr uppkommit runt handleder och vrister.
På olika sätt tar hennes alter egon kontakt med henne genom brev, inspelningar och texter för att berätta vad de varit med om.
Samtidigt som Angie lär sig om sig själv jobbar psykologer och läkare med att sudda bort vissa av hennes alter egon genom en ny laser teknik.
Under tiden som hon försöker leva ett normalt liv i skolan och med kompisar kommer det också fram nya hemligheter om hennes liv före kidnappningen och om familjen.

Boken utspelar sig i nutid, den kunde utspelat sig igår eller för tjugo år sedan. Det verkar ganska modernt i huset och det är inget som antyder exakt vilket år det utspelar sig.
Boken är ganska långdragen eftersom att från att det börjar till att det slutar har varit ett uppehåll på tre år. Den sammanlagda tiden boken utspelar sig är ca 4-5 år.

PERSONBESKRIVNING
Huvudpersonen i boken är Angie, henne får man veta mest av och följa med vart hon en går.
Sedan är det flera personer man får veta mycket om: Angies mamma, pappa och Psykologen.

Angie:
Angie är halvblyg tjej som har många invånare i skallen. Alla hennes olika alter egon har olika egenskaper och erfarenheter. Om man bara ska beskriva Angie är hon en trygg person som helst inte vill sticka ut. Hon är inte särskilt populär men har många kompisar. Angies stora resa är om henne själv, hon måste få reda vem hon är vad hon varit med om. Med tiden blir hon ett med några av sina alter egon och måste respekterad dem.

Angies mamma:
Hon vill såklart det bästa för Angie men ibland blir det lite mycket. Hon är en engagerad mamma som också kan vara väldigt avslappnad och mjuk. Under boken förlopp ändras hennes tillit på Angie och hennes trovärdighet. Man får inte veta så mycket om hennes utseende men mer om hennes egenskaper.

Angies Pappa:              
Efter att Angie har kommit tillbaka är han inte alls sig själv. Han håller sig borta och pratar inte med Angie särskilt mycket.
Innan Angie försvann var han en gosig pappa med mycket för sig och satte familjen först. Efter att Angie kommit hem blir han väldigt deprimerad och håller sig undan. Ju närmare slutet det kommer desto mer börjar han komma tillbaka till sitt rätta jag, ett bättre jag. Han är mer i bokens bakgrund, Angies mamma tar upp mycket mer plats.

Psykologen:
Angie spenderar ganska mycket tid hos psykologen för att reda ut hela hennes liv. Med tiden blir dem allt bättre kompisar och hon börjar ta fallet väldigt personligt.
Psykologen är som de flesta psykologer, väldigt saklig och lugn.

MILJÖ
Delar av boken utspelar sig i enkel naturlig miljö och vissa utspelar sig i modern stadsmiljö.
Den del som utspelar sig i enkel miljö är då den stuga som Angie bodde i när hon hade blivit kidnappad.
Det var en gammal röd trästuga utan moderniteter. Man får inte veta så mycket om hur utsidan ser ut eftersom att Angie oftast är fastbunden inne i stugans kök.
Insidan är mer utförligt beskriven. Angie har inne i huset olika alter egon som har anpassats till en viss typ av rum. Hushållerskan är bara i köket. Det är ett litet lantligt träkök med en vedspis och inget rinnande vatten. I sovrummet tar slampan över. Varje kväll blir hon våldtagen i den lilla sängen. Sovrummet är halvstort och innehåller en säng, en gungstol och två sängbord. Väggarna är ganska kala men har några tavlor hängandes.

BUDSKAP
Jag tror hon vill uppmärksamma våldtäkter bland barn och hur man skall bära sig åt vid sådana situationer. Många som blivit våldtagna anmäler inte det, mörkertalet är stort. Hon som har skrivit boken är inte från Sverige, men det är ändå en bok alla förstår och kan ta med sig. I hennes eftertext står det tel. nummer till bris. Man får följa hur Angie lär sig överleva trots allt hon varit med om. Att aldrig sluta kämpa och hela tiden tro på sig själv. Hela boken är ett stort och tydligt budskap. Det går inte att undgå, man blir fast.

FÖRFATTAREN: Liz Coley

Jag har sök och sökt på hennes namn men inget av vem hon är eller när hon är född kommer upp. det jag vet och vad an kan räkna ut från boken är att hon är amerikan. 
Här är en bild på henne:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar