fredag 6 juni 2014

Looking for Alaska


John Green

Boken handlar om Miles Halter.
Han har ett lite udda intresse som han nämner i början av boken; han samlar på folks sista ord.
“Thomas Edison's last words were 'It's very beautiful over there'. I don't know where there is, but I believe it's somewhere, and I hope it's beautiful.”

Han var något av en nolla i sin förra skola. Hade inte många vänner – dock självvalt för att alla i skolan var totalt ointressanta. Men detta har han bestämt sig för att ändra på när han ska börja i High School.

Boken börjar med att Miles beskriver dagen innan han ska till Culver creek High School. Hans föräldrar har gjort iordning för en stor avskedsfest, med stora skålar chips och dip m.m. Men när gästerna ska komma kommer det bara två personer som inte stannar länge, så Miles avslutningsfest blir en hemmakväll framför TVn med sina föräldrar.
Dagen efter bär det av till High School i florida, där det är så varmt att man inte vet vart man ska ta vägen.
Studentrummen är placerade i en cirkel, med korridorer i en ring och i mitten är ett uppehållsrum med bl.a. TV och kylskåp. I en annan byggnad ligger lektionssalarna och matsalen. Bredvid byggnaderna ligger en ganska tät skog, det ligger en sjö inte så långt därifrån och en lada man går till för att röka (då det inte är tillåtet).

Första dagen träffar han sin rumskamrat Chip, men ingen kallar honom Chip – han kallas Översten.
Miles får smeknamnet ”Bullen” av översten, detta av ironi för att Miles (hur mycket Friterade Burritos han än äter) är lång och riktigt spinkig.
Översten berättar för Bullen om hur det funkar på Culver Creek; Översten hänger med gruppen som alltid har nya pranks på gång och ofta dricker och röker – detta får Miles smaka på flera gånger.  
Bullen får uppleva mycket första dagen på high school, men det bästa med hela dagen är när Översten presenterar honom för Alaska Young.

Alaska är allt som Miles inte är.

”If people were rain, I was drizzle and she was a hurricane.”, tänker han och han kan inte ha mer rätt.
Hon är galen, impulsiv och vansinnigt vacker. Miles blir förälskad direkt, trots att Alaska redan har en pojkvän, trots att hon är ouppnåelig.
Hennes studentrum är ett ganska litet rum med en våningssäng vid ena väggen, en sliten soffa intill en av väggarna och en bokhylla – full med böcker, det ligger böcker över hela rummet. Staplade längst väggarna fanns hundratals böcker.
Författaren var väldigt bra på miljöbeskrivningar och Alaskas rum är ett bra exempel.

De hittar på massa pranks, dricker ett antal flaskor vin och röker flera paket cigaretter under bokens gång. Miles blir tryggare, mer utåtriktad och avslappnad. Han och Alaska kommer närmare varann.
Man veta mer om Alaska, hon är inte en så bekymmerslös person som det verkade i början och hon säger saker som: ”Ni alla röker för att ni tycker om det, jag röker för att dö.”, ”Jag kommer visrligen dö ung, men jag dör i alla fall smart” och ”Något ni måste förstå om mig är att jag är en djupt olycklig person” (översatt från engelska).

Boken är indelad i en Före och en Efter del. Men att säga vad det står för är att avslöja hela boken.
Bokens titel handlar om Efter-delen. Miles kommer in i gymnastiksalen där alla sitter tysta och frågar Örnen (en av lärarna på skolan) ”Var är Alaska?”.
Bokens handling utspelar sig under ett år, det vet man för att man får följa dem när det är högtider och hur vädret går från sommar till vinter till sommar-väder igen.

Varför författaren har skrivit boken vet jag inte, men det verkar som att han tagit med mycket av egna erfarenheter (han skriver själv att han bott i florida ett tag, och han har själv samlat på folks sista ord.).
Budskapet är att ta chanser medan man kan, inte skjuta upp viktiga saker för mycket, bry sig om de man älskar och visa dem att man älskar dem, att man inte behöver ett överflöd av pengar för att leva och vara lycklig, att leva livet fullt ut – inte vara för pryd och försiktig, att vara uppmärksam på hur människor i din omgivning mår – många tar på en mask för att inte visa hur olyckliga de verkligen är,

Jag tycker boken var jättebra och ger den 4/5 i betyg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar